Geschiedenis
Plieger is in 100 jaar uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende groothandels in Nederland.
U bent hier:
Plieger is in 100 jaar uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende groothandels in Nederland.
Hoe het allemaal begon
Het was de jonge Amsterdamse loodgieter Harry Plieger die het vak in zijn vingers en de handel in zijn hoofd had. Hij verwierf zich in november 1918 een reputatie door zink aan te bieden voor
fl. 1,40 per kilogram, een prijs waarvoor anderen het zink niet eens konden inkopen. Dertig jaar van hard werken later, was de naam Plieger een begrip op de Nederlandse markt.
Al vanaf 1918 introduceerde Matthias Bock, Harry Plieger bij de belangrijkste Duitse fabrikanten en opende voor hem deuren die voor anderen gesloten bleven. Dat gaf Harry Plieger een beslissende voorsprong in Nederland. Al in de 20er jaren groeide hij snel uit zijn groothandelspanden in Amsterdam en Heerlen. In Amsterdam vindt Plieger na diverse verhuizingen zijn voorlopige eindbestemming in een pand aan de Keizersgracht. In Heerlen verhuist Plieger naar een nieuwbouwcomplex dat berekend is op vele jaren expansie.
In 1930 wordt Harry Plieger medevennoot van de AMG (Aachener Metallhandelsgesellschaft). Als Matthias Bock in 1933 sterft, neemt Harry, op verzoek van de familie Bock, de hoofdverantwoordelijkheid over.
Begon Harry Plieger in 1918 met niets, in 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, is hij terug bij af en begint hij weer met bijna niets. De oorlog heeft het zakenleven praktisch lamgelegd en het contact met Aken geblokkeerd. De AMG is een van de eerste bedrijven in Aken die na de oorlog "glasdicht" genoemd kan worden. In Amsterdam groeit de Plieger vestiging na de oorlog zo hard, dat meermalen moet worden verhuisd.
In 1953 heeft Harry zijn 20-jarige zoon Boy voldoende ingewerkt om als Plieger medewerker naast zijn vader de leiding te nemen. De komst van Boy Plieger luidt een nieuw commercieel beleid in. Het is de tijd waarin felle en toenemende concurrentie de winstmarges afroomt. Omzetvergroting en het zoeken van nieuwe wegen binnen de groothandelsbranche is noodzakelijk.
In 1960 richt Plieger een Belgische vestiging op in Eupen, die de regionale markt van de provincie Luik moet bedienen. Later volgt Verviers. ln Nederland komt de echte doorbraak als Plieger in 1963 de firma Kuilenburg-Wijnbeek overneemt, met vestigingen in Schiedam, Utrecht, Den Bosch, Dordrecht, Maastricht en De Meern. In de jaren die volgen worden verscheidene acquisities gepleegd. De genoemde vennootschappen, alsmede de voortgezette activiteiten zijn inmiddels in Plieger BV opgenomen. ThermoNoord wordt in 2002 toegevoegd aan de Plieger groep. Technische groothandel ThermoNoord heeft vestigingen in Gorredijk, Groningen, de Goorn, Gorinchem, Putten en Veghel.
Plieger is de afgelopen eeuw als familiebedrijf uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende groothandels in Nederland. Teneinde haar leidende positie niet alleen te behouden maar versneld verder uit te bouwen, heeft Plieger overeenstemming bereikt met het bedrijf Cordes & Graefe uit Bremen, een van de grootste Europese groothandelaren, werkzaam op hetzelfde terrein. Cordes & Graefe neemt sinds 2006, door middel van een kapitaalverdubbeling, voor 50% deel in de Plieger-organisatie. Door de kapitaalinjectie kon Plieger versneld haar expansieplannen in Nederland realiseren en haar logistieke dienstverlening verder verbeteren. Daarbij kunnen beide bedrijven profiteren van elkaars knowhow en sterke marktpositie.
Het voorzichtige groothandeltje "Gebr. Plieger NV" dat Harry met zijn broer Jan oprichtte en dat hij in die jaren van 'wilde' handel runde vanuit Heerlen en Amsterdam, is uitgegroeid tot de forse internationale Plieger groep van vandaag. Plieger heeft ruim 750 medewerkers in dienst en 55 vestigingen in Nederland.